Големината на една нација зависи од начинот на кој се третираат животните

Категорија: Новости On: Comment: 0 Посети: 1008

Животните се суштества кои се подеднакво битни на планетата. Тие и даваат посебна убавина, а при тоа знаат особено да го разубават животот на човекот. 

Животните се суштества кои се подеднакво битни на планетата. Тие и даваат посебна убавина, а при тоа знаат особено да го разубават животот на човекот. 

Поради тоа со векови наназад животните константно се припитомуваат и прераснуваат во најдобри пријатели на човекот. 

Од таа причина бројни автори имаат пишувано бројни дела, мисли и поговорки посветени за животните, особено кучињата. 

Среќа е топло кученце – Чарлс М. Шулц 

Ако земеш изгладнето куче и му помогнеш, нема да те касне. Тоа е основната разлика помеѓу кучето и човекот – Марк Твејн. 

Животните се мои пријатели... а јас не ги јадам моите пријатели – Џорџ Бернард Шо. 

Големината на една нација и нејзиниот морален напредок може да се процени според начинот на кој ги третираат животните – Махатма Ганди. 

Човекот е најсурово животно – Фридрих Ниче. 

Луѓето понекогаш зборуваат за ѕверската суровост на човекот, но тоа е ужасно неправедно и навредливо кон животните бидејќи нит едно животно не би можело да биде толку сурово калку човекот, толку уметнички злобно – Фјодор М. Достоевски. 

Кучето е единственото нешто на Земјата што те сака повеќе отколку што се сака себе си – Џош Билингс. 

Може да се процени вистински карактер на еден човек по начинот на кој се однесува со неговите животни – Пол Макартни.

Целиот негов живот се обидуваше да биде добра личност. Сепак, многу пати не успеа. После се, тој беше само човек. Не беше куче – Чарлс М. Шулц. 

Се додека еден човек не покажал љубов кон животно, еден дел од неговата душа останува неразбуден – Анатол Франс. 

Животните не мразат – а од нас се очекува да бидеме подобри од нив – Елвис Присли. 

Ако да се има душа значи да се биде способен за љубов и верност и благодарност, тогаш животните се многу подобри од многу луѓе – Џејмс Хериот. 

Ако кучето не дојде кај тебе откако ќе те погледне право во очи, тогаш треба да одиш дома и да ја преиспиташ твојата совест – Вудроу Вилсон.

Преземено од milenicinja.mk

Comments

Leave your comment